petek, 15. december 2006

TERMININSKI (FORWARD) POSLI


Kaj je terminski nakup? Je zavezujoč dogovor med dvema strankama o nakupu oziroma prodaji določenega zneska deviz po trenutnem oz. promptnem tečaju in zagotovitve tega zneska deviz na določen dan v prihodnosti.
Sem uvrščamo devizne transakcije, pri katerih se prodajalec in kupec dogovorita o ceni devize danes, izvedba transakcije pa je od sklenitve posla odmaknjena več kot dva delovna dneva. Zaradi specifičnosti posameznih pogodb se z njimi ne trguje na organiziranem trgu. Le-te so v različnih elementih prilagojene individualnim potrebam posameznega klienta, zato je stopnja dejanske realizacije teh pogodb izredno visoka. Tako so elementi terminske pogodbe (npr. pogodbeni zneski, ročnost pogodbe, datum izvršitve) predmet pogajanja med pogodbenima partnerjema. Tovrstne pogodbe se običajno sklepajo za obdobje do enega leta.

Za koga? Za podjetja, čigar poslovanje je povezano tujimi plačilnimi sredstvi. Če se spremeni devizni tečaj, se spremeni tudi vrednost sredstev in dolgov podjetja. Taka podjetja so večinoma izvozniki, ki terminsko prodajajo bodoče terminske prilive in na drugi strani uvozniki, ki terminsko kupujejo devizna sredstva. Dobro podjetje, ki se ne želi izpostaviti dodatnim tveganjem apreciiacije oz. depreciiacije posamezne valute si s terminskim poslom že danes zagotovi znan tečaj v prihodnosti in s tem zmanjša tveganje. Osnovni namen je zavarovanje (hedging) pred valutnim tveganjem, lahko pa se uporablja tudi v špekulativne namene za ustvarjanje dobička na podlagi tečajnih razlik.

Kako izračunati terminski tečaj? Terminski tečaj tuje valute se izračuna iz promtnega oz. trenutnega tečaja in razlik med obrestnimi merami udeleženih valut.

Terminski tečaj =(OM(kotirajoče valute)-OM(osnovne valute)) x PT x dospetje / 100 x 360

Zakaj? Podjetje si s terminskim poslom zagotovi varnejšo prihodnost in s tem tudi lažje načrtovanje prihodnega poslovanja podjetja. Podjetje zniža dodatna tveganja, ki bi lahko nastala zaradi tečajnih razlik.

Ni komentarjev:

Powered By Blogger