nedelja, 27. april 2008

RECESIJA EVROPE – začetek krepitve ameriškega dolarja

Globalna finančna kriza še vedno ni pokazala vseh svojih razsežnosti. Ni zajela le ZDA in le hipotekarnih kreditov, temveč cel svet in tudi druge strukturirane finančne produkte. Mešanica finančnih krčev ter globalnega nezaupanja povzroča številne pretrese in anomalije na trgu.

Trenutne razmere v EU podobno kot v ZDA niso »rožnate«. Strmo naraščajoče cene ob povišani količini denarja v obtoku sta glavna razloga, da ECB ne more zniževati ključne obrestne mere ter na ta način pospešiti rast evropskega gospodarstva. Prvi cilj ECB še vedno ostaja stabilnost cen ter finanačnega sektorja. Prav politika ECB ter prepletenost svetovnih financ bosta ključna razloga recesije tudi v evro območju.
Slika 1: Kazalci gospodarske rasti za ZDA in EU nakazujejo slabše čase.
Vodilni kazalci evroobmočja še naprej padajo in nakazujejo na možnost recesije.


Za razliko od ECB pa FED poleg stabilnosti cen zagotavlja tudi gospodarsko rast. Prednost hitrega in agresivnega posredovanja s strani ameriške centralne banke, v izogib recesiji, lahko postane tudi njena največja mora. Zmanjšana likvidnost ter nezaupanje v finančni sektor pogosto povzročata tudi visoko inflacijo. Visoka inflacija ob občutno znižani gospodarski rasti lahko povzroči stagflacijo.

Valutni par EUR/USD - 1,60

Visoka inflacija, strah pred recesijo in padec zaupanja investitorjev poleg že naštetega vplivajo tudi na volatilnost deviznih in borznih tečajev. Podobno kot večina finančnih instrumentov je tudi gibanje slednjih že od začetka avgusta 2007 pod močnim vplivom finančne krize.

Depreciaciji dolarja v pomladnih mesecih leta 2008 še ni videti konca. V prid krepitvi evropske valute je še vedno neaktivna politika ECB in tako naraščajoči obrestni diferencial, ki naj bi se po napovedih analitikov nadaljeval vsaj do poletnih mesecov. Usoda podcenjenega ameriškega dolarja bo v prihajajočih mesecih večkrat na preizkusu. V veliki meri bo odvisna od stanja na kreditnih in posojilnih trgih ter od prihajajočih objav o stanju ameriškega in nenazadnje tudi evropskega gospodarstva.

Po ocenah analitikov Commerzbank AG, Frankfurt, močan evro že sedaj znižuje gospodarsko rast evro območja za 0,5 odstotne točke. Podobnega mnenja so tudi finančni strokovnjaki držav G7 in predstavniki centralnih bank, žal pa je trg tisti, ki še vedno ocenjuje, da ameriško gospodarstvo oziroma ameriški dolar ni pripravljen za daljše okrevanje. Tudi zadnja ugibanja o intervenciji Mednarodnega sklada in napovedi o prodaji skoraj 13 odstotkov vsega zlata v njihovi lasti, ni imelo večjega vpliva na apreciacijo ameriškega dolarja.

Slika 2: Gibanje deviznih parov bo tudi v prihodnje visoko volatilno.
Trend gibanja evra in ameriškega dolarja, ki ima začetke v poletnih mesecih leta 2007, kot kaže še ni zaključen. (GBP= -17,21%; USD= -15,49%; CHF= 1,81%; JPY= -1,21% vsi proti EUR)

Volatilnost valutnega para EUR/USD bo še naprej visoka. Slabi rezultati evropskega gospodarstva in začetki okrevanja ameriškega, bi za krajše obdobje lahko okrepila ameriški dolar, vendar pa je sentiment za nadaljno rast evra še naprej v korist slednjega, saj se obrestni diferencial med ZDA in EU še povečuje. To bo tudi v bodoče glavni razlog za apreciacijo evra.

Terminske pogodbe, ki sporočajo sentiment trga v določenem trenutku in njihova pričakovanja glede razvoja trga v prihodnosti, kažejo na znižanje obrestne mere ECB do konca leta 2008 na raven 3,75%. Trg šele v zadnjih mesecih leta 2008 pričakuje postopno umirjanje razmer na finančnih trgih ter posledično tudi spremenjeno politiko ECB.

Slika 3: Dolar bo tudi v bodoče na osnovi povečanja obrestnega diferenciala izgubljal.
Psihološke meje valutnega para EUR/USD = 1,30 – preboj po 139 dneh; 1,40 – preboj po 42 dneh; 1,50 – preboj po 68 dneh; za preboj 1,60 čakamo šele 32 dni)

Zaključek:

Usoda svetovnega gospodarstva bo tudi v prihodnje v veliki meri odvisna od zadnje finančne krize. Posledice bo najbolj občutil, kot sem že večkrat omenil, potrošnik sam. Preko visoke inflacije, predvsem zaradi naraščajočih cen hrane in nafte, ter zaradi občutno znižane gospodarske rasti, se bo posamezniku znižala blaginja.

Slika 4: Hitro padajoči proizvodnji indeks evroobmočja nakazuje na možnost recesije v EU
Ob podobni dinamiki razvoja finančne krize kot v preteklosti, lahko kmalu pričakujemo znižanje OM ECB.

Podobno lahko trdimo tudi za gibanje valutnega para EUR/USD, saj bo prihodnja usoda obeh valut v veliki meri odvisna od razvoja finančne krize. Sentiment na trgu še vedno ostaja v prid evro valute, saj ECB zaradi rekordne visoke inflacije ne more zniževati obrestne mere, na drugi strani pa FED v izogib recesiji še pričakuje dodatna znižanja ključne obrestne mere.

Podcenjenost ameriškega dolarja bo v veliki meri odvisna od prihajajočih objav o ameriškem in tudi evropskem gospodarstvu, prvi znaki krepitve ameriškega gospodarstva bi pomenilo konec nižanja ključne obrestne mere ZDA, ter na ta način dolgo pričakovano krepitev ameriškega dolarja.

Ni komentarjev:

Powered By Blogger